Срокът за участие в конкурса се удължава до 7-и февруари

Маринован октопод с течна подправка Umami и запечен на тиган.Поднесено с гарнитура от панирани картофени топчета , глазирани турнирани моркови, пюре от целина и сос от морски дарове.
(ученик)

Мануела Мукова

Велинград, Иновативна Професионална Гимназия по Икономика и Туризъм "Алеко Константинов" Град Велинград, 11

Мануела Мукова
Казвам се Мануела Мукова ученичка съм в 11 клас. ... виж повечеОбичам готварството и предизвикателствата свързани с него. Придобих опит с един от топ готвачите на България-Андре Токев ! Затова реших да се запиша в това предизвикателство на UNICHEF junior. виж по-малко
Маринован октопод с течна подправка Umami и запечен на тиган.Поднесено с гарнитура от панирани картофени топчета , глазирани турнирани моркови, пюре от целина  и сос от морски дарове.
446
Гласувай с

или

Порции: 1

Съставки

Маринован октопод на тиган

-Октопод

-Лук

-Морков

-Целина

-Подправка Umami Knorr

-Подправка Citrus Fresh Knorr

-Чесън

-Риган

-Морска сол

-Зехтин

Панирани картофени крокети

-Картофи

-Брашно

-Яйца

-Галета

 

Глазирани турнирани моркови

-моркови

-вода

-краве масло

-захар

-щипка сол

 

Пюре от целина

-Целина

-остатък от картоф и морков

-вода

-краве масло

-сметана Hellmann’s

-морска сол

Сос от морски дарове.

-бульон от морски дарове Knorr

-остатък отвара от глазирани моркови

-краве масло

-натурално нишесте

 

-Смесване на бульона с отварата.

-Редуциране.

-Сгъстяване с краве масло и нишесте.

Грилован кромид лук

-Кромид лук

-зехтин

-морска сол

Начин на приготвяне

Маринован октопод на тиган

Почистеният октопод се сварява в тенджера с вода заедно с нарязаните на едро лук, морков и целина.Времето за варене 50 минути. Отрязваме пипалата на октопода. Маринова с Umami и Citrus Fresh със счукан чесън и нарязан на ситно риган за 30 минути. Пипалата на октопода се запичат за 5 минути на силно загрят тиган като се обръща често по време на печене се поръсва с зехтин и морска сол.


Панирани картофени крокети

-Измиваме, обелваме и пак измиваме.

-Оформяне на картофени топчета пом дьо тер нуазет(запазваме остатъка от картофа).

-Варене в подсолена вода.

-Паниране в брашно, яйца и галета и пържене в маслена баня.

Глазирани турнирани моркови

-Обелване и измиване на моркова.

-Оформяне на турнираните топчета.(запазване на остатъка от моркова)

-Глазиране(запазване на отварата).

Пюре от целина

-Почистване, обелване и нарязване на целината(обелката я използваме при варенето на октопода)

-Варене

-Подправяне със сметана и масло.

-Загряване в касерола за сгъстяване на пюрето.

Сос от морски дарове.

-Смесване на бульона с отварата.

-Редуциране.

-Сгъстяване с краве масло и нишесте.

Грилован кромид лук

-Почистения и измит лук се разрязва на полвина и отделяме листенца.

-После гриловаме лук  като го поръсваме с зехтин и морска сол.

Презентация

В подходяща чиния се позиционира запечения на тиган маринова октопод. В трите страни поставяме гриловани листа от кромид лук. Върху тях  турнираните топчета от моркови. В ляво над октопода шприцована майонеза и върху нея картофи- пом дьо тер нуазет. Добавяне на пюре от целина. От дясно хоризонтално на чинията накапваме сос. Ястието се декорира с микроси.