Крокет от пилешко с мус от дроб, салата от спанак и чътни от портокалови кори
(ученик)
Христо Христов
Синдел, СУ "Св. св. Кирил и Методий", 12

Порции: 1
Съставки
Крокет от пилешко, чътни от портокалови кори, мус от пилешки дроб, салата със спанак, дантела от "Чедър"
Крокет от пилешко, обвит в прошуто: пилешки гърди - 80 гр., прошуто - 30 гр., чедър - 5
гр., морков - 10 гр., краве масло - 20 гр., олио - 20 гр., черен пипер - 1 гр.,
сол - 1 гр.
Чътни от портокалови кори: кори
от портокал - 50 гр., захар - 20 гр., оцет - 25 мл., звездовиден анасон - 1
гр., чили - 1 гр., карамфил - 1 гр., акациев мед - 20 гр.
Мус от пилешки дроб: пилешки
дробчета - 100 гр., готварска животинска сметана - 60 гр., краве масло -20 гр.,
шафранова паста - 1 гр., черен пипер - 1 гр., сол - 1 гр.
Салата със спанак: свежи листа от
бейби спанак - 30 гр., зехтин - 10 мл., сол - 1 гр., орехови ядки, сок от
портокал - 10 мл., течна подправка Citrus Fresh на "Knorr"
Дантела от "Чедър": сирене
"Чедър" - 30 гр.
Начин на приготвяне
Крокет от пилешко, чътни от портокалови кори, мус от пилешки дроб, салата със спанак, дантела от "Чедър"
Пилешкото
месо се почиства и смила в блендер. Овкусява се с подправките и се оформя като
крокет. В центъра на крокета се поставя лентичка сварен морков и лентичка от
сиренето "Чедър". Крокетът се завива в прошуто и се пошира на 80
градуса. Сотира се в масло и олио. За чътнито - корите от портокал се измиват
много добре и се нарязват на дребни парчета. Захарта се карамелизира в тиган и
се деглазира с оцета. Добавят се портокаловите кори, чили, мед и подправките.
Оставя се да къкри на слаб огън. Мус от пилешки дроб - пилешките дробчета се
почистват от жили и ципи и се сваряват. Пасират се в блендер заедно със
сметаната и предвидените подправки. Добавя се разтопено масло. За салатата -
листата от спанак се измиват и подсушават. Ореховите ядки се запичат на сух
тиган. Приготвя се дресинг от сока на портокала, зехтин, сол, течна подправка
Citrus Fresh "Knorr". Спанакът се разбърква с дресинга и ядките. За
дантелата - сиренето "Чедър" се настъргва и се слага в загрят тиган
до разтупяване. Издърпва се за да се образува дантела.
Презентация
Мусът от
дробчета се поставя с лъжица. Пилешкият крокет се отрязва по диагонал, като
едното парче се поставя легнало, а другото право. Добавя се салатата. Чътнито
се поставя в различни части на чинията. Дантелата се поставя права.