Крокет от пилешко с мус от дроб, салата от спанак и чътни от портокалови кори
(ученик)

Христо Христов

Синдел, СУ "Св. св. Кирил и Методий", 12

Христо Христов
Аз съм амбициозен и упорит. Обичам спорта и кулина... виж повечерията. виж по-малко
Крокет от пилешко с мус от дроб, салата от спанак и чътни от портокалови кори
132

Порции: 1

Съставки

Крокет от пилешко, чътни от портокалови кори, мус от пилешки дроб, салата със спанак, дантела от "Чедър"

Крокет от пилешко, обвит в прошуто:  пилешки гърди - 80 гр., прошуто - 30 гр., чедър - 5 гр., морков - 10 гр., краве масло - 20 гр., олио - 20 гр., черен пипер - 1 гр., сол - 1 гр.

Чътни от портокалови кори: кори от портокал - 50 гр., захар - 20 гр., оцет - 25 мл., звездовиден анасон - 1 гр., чили - 1 гр., карамфил - 1 гр., акациев мед - 20 гр. 

Мус от пилешки дроб: пилешки дробчета - 100 гр., готварска животинска сметана - 60 гр., краве масло -20 гр., шафранова паста - 1 гр., черен пипер - 1 гр., сол - 1 гр. 

Салата със спанак: свежи листа от бейби спанак - 30 гр., зехтин - 10 мл., сол - 1 гр., орехови ядки, сок от портокал - 10 мл., течна подправка Citrus Fresh на "Knorr"

Дантела от "Чедър": сирене "Чедър" - 30 гр.

Начин на приготвяне

Крокет от пилешко, чътни от портокалови кори, мус от пилешки дроб, салата със спанак, дантела от "Чедър"

Пилешкото месо се почиства и смила в блендер. Овкусява се с подправките и се оформя като крокет. В центъра на крокета се поставя лентичка сварен морков и лентичка от сиренето "Чедър". Крокетът се завива в прошуто и се пошира на 80 градуса. Сотира се в масло и олио. За чътнито - корите от портокал се измиват много добре и се нарязват на дребни парчета. Захарта се карамелизира в тиган и се деглазира с оцета. Добавят се портокаловите кори, чили, мед и подправките. Оставя се да къкри на слаб огън. Мус от пилешки дроб - пилешките дробчета се почистват от жили и ципи и се сваряват. Пасират се в блендер заедно със сметаната и предвидените подправки. Добавя се разтопено масло. За салатата - листата от спанак се измиват и подсушават. Ореховите ядки се запичат на сух тиган. Приготвя се дресинг от сока на портокала, зехтин, сол, течна подправка Citrus Fresh "Knorr". Спанакът се разбърква с дресинга и ядките. За дантелата - сиренето "Чедър" се настъргва и се слага в загрят тиган до разтупяване. Издърпва се за да се образува дантела.

Презентация

Мусът от дробчета се поставя с лъжица. Пилешкият крокет се отрязва по диагонал, като едното парче се поставя легнало, а другото право. Добавя се салатата. Чътнито се поставя в различни части на чинията. Дантелата се поставя права.