ВЕГЕТАРИАНСКИ КОЛЕДЕН ПАЙ СЪС САЛАТА УОЛДОРФ И ГЪБЕН СОС БЕШАМЕЛ
(ученик)
Никол Гадевска
Троян, СУ "Васил Левски", 11в

Порции: 1
Съставки
вегатариански пай , сос бешамел с гъби и салата Уолдорф
Алабаш – 50 грама
Гъби асорти – 50 грама
Праз лук – 35 грама
Чесън – 2 грама
Бешамелов сос Knorr – 10 грама
Сос четири сирена Knorr – 10 грама
Горчица – 2 грама
Синьо сирене – 10 грама
Крема сирене – 12 грама
Копър – 2 грама
Магданоз – 2 грама
Бутер тесто – 80 грама
Сол – 2 грама
Черен пипер – 1 грам
Грозде – 10 грама
Орехи – 3 грама
Целина стъбло – 3 грама
Китайско зеле – 20 грама
Ябълки – 5 грама
Горчица – 5 грама
Лимонов сок – 3 грама
Зехтин - 3 грама
Сол – 2 грама
Начин на приготвяне
вегатариански пай , сос бешамел с гъби и салата Уолдорф
Алабашът се овкусява със сол, черен пипер и зехтин, опакова
се в алуминиево фолио и се пече 20 мин. Празът се нарязва на филийки и се пържи
за 5 мин. в зехтин заедно с чесъна на филийки, прибавят се микс гъби нарязани
на филийки и се задушават до омекване със сол и черен пипер. Добавят се
последователно горчицата, брашното, прясното мляко, зелените билки ( копър,
магданоз) и синьото сирене.
Изпеченият алабаш се
нарязва на филии, с които, с помощта на намаслен стреч се облицова стъклена
купа, излива се сместа и отгоре се подреждат останалите филии. Завива се със
стреч и се охлажда за 1 час в хладилник. След това заготовката се изсипва върху
подготвено парче бутер тесто и отгоре се обвива в друго парче бутер тесто.
Крайщата се прищипват, паят се намазва с жълтък, правят се красиви нарези и
паят се пече на 180 градуса.
Гроздето се поръсва със сол, черен пипер и лимонов сок. Пече се на силна фурна за 4_5 минути. Зелето, ябълките и целината се нарязват на ививци. Към тах се добавят запечените орехи и гроздето. Салатата се овкусява с дресинг от лимонов сок, зехтин, сол, горчица.
Презентация
Отрязах триъгълно парче от пая, посипах със сос и в малка
купичка добавих салатата.