ВЕГЕТАРИАНСКИ КОЛЕДЕН ПАЙ СЪС САЛАТА УОЛДОРФ И ГЪБЕН СОС БЕШАМЕЛ
(ученик)

Никол Гадевска

Троян, СУ "Васил Левски", 11в

Никол Гадевска
Здравейте, аз се казвам Никол! Много обичам да гот... виж повечевя. Обичам да научавам нови неща свързани с кулинарията. виж по-малко
ВЕГЕТАРИАНСКИ КОЛЕДЕН ПАЙ СЪС САЛАТА УОЛДОРФ И ГЪБЕН СОС БЕШАМЕЛ
109

Порции: 1

Съставки

вегатариански пай , сос бешамел с гъби и салата Уолдорф

Алабаш – 50 грама

Гъби асорти – 50 грама

Праз лук – 35 грама

Чесън – 2 грама

Бешамелов сос Knorr – 10 грама

Сос четири сирена Knorr – 10 грама

Горчица – 2 грама

Синьо сирене – 10  грама

Крема сирене – 12 грама

Копър – 2 грама

Магданоз – 2 грама

Бутер тесто – 80 грама

Сол – 2 грама

Черен пипер – 1 грам

Грозде – 10 грама

Орехи – 3 грама

Целина стъбло – 3 грама

Китайско зеле – 20 грама

Ябълки – 5 грама

Горчица – 5 грама

Лимонов сок – 3 грама

Зехтин - 3 грама

Сол – 2 грама

Начин на приготвяне

вегатариански пай , сос бешамел с гъби и салата Уолдорф

Алабашът се овкусява със сол, черен пипер и зехтин, опакова се в алуминиево фолио и се пече 20 мин. Празът се нарязва на филийки и се пържи за 5 мин. в зехтин заедно с чесъна на филийки, прибавят се микс гъби нарязани на филийки и се задушават до омекване със сол и черен пипер. Добавят се последователно горчицата, брашното, прясното мляко, зелените билки ( копър, магданоз) и синьото сирене.

Изпеченият алабаш  се нарязва на филии, с които, с помощта на намаслен стреч се облицова стъклена купа, излива се сместа и отгоре се подреждат останалите филии. Завива се със стреч и се охлажда за 1 час в хладилник. След това заготовката се изсипва върху подготвено парче бутер тесто и отгоре се обвива в друго парче бутер тесто. Крайщата се прищипват, паят се намазва с жълтък, правят се красиви нарези и паят се пече на 180 градуса.

 

Гроздето се поръсва със сол, черен пипер и лимонов сок. Пече се на силна фурна за 4_5 минути. Зелето, ябълките и целината се нарязват на ививци. Към тах се добавят запечените орехи и гроздето. Салатата се овкусява с дресинг от лимонов сок, зехтин, сол, горчица.

Хранителен отпадък: песто от листа от праз лук и корени от магданоз и копър.

Презентация

Отрязах триъгълно парче от пая, посипах със сос и в малка купичка добавих салатата.