Свинско роле с коледен грейви сос, гарнирано с печени зеленчуци и глазирани картофки
(ученик)

Надежда Копринска

Троян, СУ,, Васил Левски", град Троян, 11 В

Надежда Копринска
Уча в хотелиерска паралелка. Обичам да готвя, зато... виж повечева се старая да усъвършенствам кулинарните си умения, както в училище така и вкъщи. Имам особен интерес към сладкарството, но и готвенето на другите ястия не ми е чуждо. виж по-малко
Свинско роле с коледен грейви сос, гарнирано с печени зеленчуци и глазирани картофки
297

Порции: 1

Съставки

Свинско роле

  • Свинско контра филе-150гр.
  • Моркови-40гр.
  • Спанак-15гр.
  • Сол-2гр.
  • Черен пипер-2гр.
  • Мащерка- 1гр.
  • Течна подправка за овкусяване Deep Smoke  на Knorr-10гр.
  • Магданоз- 10гр.

Печени зеленчуци

  • Моркови-50гр.
  • Фенел-40гр.
  • Мащерка-2гр.
  • Сол-2гр.
  • Черен пипер-1гр.
  • Зехтин-8гр.

Глазирани картофки

  • Картоф-100гр.
  • Шалот-10гр.
  • Розмарин-2гр.
  • Чесън-3гр.
  • Тъмен балсамико-2гр.
  • Сол-2гр.
  • Черен пипер- 2гр.
  • Чубрица- 2гр.

Коледен грейви сос

  • Бульон от свинското роле-50мл.
  • Портокалов сок-25мл.
  • Сладко от боровинки-20гр.
  • Червено вино-50мл.
  • Брашно-10гр.
  • Каранфил-2гр.
  • Анасон-2гр.
  • Олио-6гр.
  • Зеленчуков бульон "Knorr"- 2гр.
  • Масло-5гр.

Начин на приготвяне

Свинско роле

Месото се разстила с помощта на нож, овкусява се със мащерка, течната подправка Deep Smoke на Knorr, разпределят се ленти от моркови(сварени) и бланширан спанак,  и бланширан магданоз  след това се навива на руло. Увива се в стреч, а след това в алуминиево фолио, пече се на 200градуса с малко вода 1/2час(ако е малко парче). Готовото месо се запича с горелка и се нарязва на тънки парчета.

Печени зеленчуци

Морковите се бланшират за 5 минути, фенела се нарязва на тънки филии. Морковите се овкусяват със сол, мащерка и зехтин, а фенела се овкусява със сол, черен пипер и зехтин. Слагат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат около 20минути на 180градуса.

Глазирани картофки

Картофите се белят и нарязват на дялове. Сваряват се, а след това се овкусяват със сол, черен пипер, чибрица, после се запичат с чесън, розмарин, шалот и балсамико на 180градуса за 30-40мин.

Коледен грейви сос

Брашното се запържва в олиото. След това последователно се добавят бульона от изпеченото свинско роле, портокаловият сок,  зеленчуковия бульон на Knorr, сладкото от боровинки, червеното вино, каранфила и анасона, оставя се на котлона за 2-3 мин, а след това се прецежда през цедка и се добавя маслото.

Презентация

Прави се канапе от печените зеленчуци и глазираните картофки. Върху тях се поставя нарязаното свинско роле, полива се коледният грейви сос, поръсва се с магданозеният прах и се слага клонче розмарин за разкош.

Zero waste

Магданозен прах от останали магданозени листа и дръжки