Експресни пилешки кълки с японски терияки сос със слама с картофени обелки
(ученик)
Иванина Василева
Враца, Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, 12

Порции: 4
Съставки
Японски терияки сос
Пилешки долни бутчета
терияки сос
пресен лук
бял сусам
обелки от картофи
Начин на приготвяне
Японски терияки сос
1. Ако работите с цели бутчета, разделете ги на кълка и подкълка. Подсушете с домакинска хартия месото нежно.
2. Изберете си тава, в която кълките да се побират без да се препокриват. Може да са плътно една до друга - даже така е най-добре. Пресипете си соса в купичка и се заредете с готварска четка.
3. Подредете бутчетата в тавата с кожата нагоре и с четката щедро намажете с терияки сос. Би трябвало да ви остане около 1/3 от него.
4. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. След това извадете, намажете с останалия терияки сос и върнете обратно. Печете още 20 минути.
5. След изваждане веднага поръсете със семена бял сусам. Разпределете в индивидуални порции и поръсете с нарязан косо пресен лук. Хапвайте докато е топло.
6. Обелките се нарезват на малки ивички и се пържат в мазнина до готовност.
Презентация
Оформяне на чинията
Поставяне на сос