Cauliflower steak
Цветомир Цанев
Варна, Uniworld
Порции: 1
Съставки
Винен сос
200 мл. червено вино, пръчка канела, 2 бр. Шалот лук, 2 стръка прясна мащерка, 1 стрък розмарин, сол и черен пипер на вкус.
Бейби зеленчуци, карфиол и портокал
1бр. бейби морков, 1 бр. Зелена аспержа,1 бр.чери домат, 1бр. бейби пипер, 11 бр. средно голям карфиол, 1 бр. луков билков дресинг на Knorr, сокът от 1 портокал, 30гр. масло, 1 кубче зеленчуков бульон на Knorr и щипка индийско орехче.
Начин на приготвяне
Винен сос
200мл червено вино се кипва. Намаля се температурата и се добавят обеления лук - Шалот, канелата, мащерката и розмарина. Изчааква се сосът да се редуцира. Добавя се сол и черен пипер на вкус.
Бейби зеленчуци, карфиол и портокал
Сотират се бейби зеленчуците в нагорещена растителна мазнина. Изважда се байби пипера и към останалите зеленчуци се прибавя сокът на един прясно изцеден портокал. Зеленчуците се овкусяват със щипка сол и щипка черен пипер.
Отрязва се 1.5 см от широката част на карфиола във вид на стек. Овкусяваме стека с луков билков дресинг на Knorr.
Останалата част от карфиола се нарязва на малки парчета. Кипва се вода и в нея се добавя нарязания карфиол. След като се свари, се изцежда водата и се добавя маслото. Приготвя се пюре, което се овкусява с кубче зеленчуков бульон на Knorr и щипка индийско орехче.
Стекът се запечатва на тиган с малко мазнина и се запича във фурна на 160 градуса за 7-8 минути.